Fönster och balkong

Fönster
Om du vill ha rullgardiner eller persienner till dina fönster i lägenheten får du själv köpa och montera dem. Var beredd på att återställa skruv- och borrhål när du flyttar.

Kondens
Ibland kan det uppstå utvändig kondens på dina fönster. Det kan uppstå på våren eller hösten när det är vindstilla och luftfuktigheten är hög. Det är ett naturligt fenomen som kan uppstå på alla ytor. Kondensen stannar kvar under morgontimmarna men när värmen stiger under dagen försvinner den. Det är inte skadligt för fönstren.

Balkong
Håll det rent och fint på din balkong. Om det ligger skräp på balkongen ökar risk för brand, det lockar till sig fåglar och är inte trevligt varken för dig eller dina grannar.
Sätt gärna upp blomlådor men tänk på att de måste hänga på insidan av balkongräcket, annars finns risk att de ramlar ner och skadar någon.

För att alla ska trivas, och av brandsäkerhetsskäl, är det är inte tillåtet att grilla med kolgrill eller engångsgrill på balkongen.Balkongdörren
Börjar det bli trögt att öppna och stänga balkongdörren är det hög tid att smörja låsanordningen. Det kan du göra själv med en flaska låsspray som går att köpa hos låssmeder, i järnaffärer och hos bygghandlare.

Så här kan du smörja låsanordningen till din balkongdörr:

  • Smörj i hålen vid de tre låskolvarna som styr den så kallade spanjoletten.
  • Smörj även de tre låskolvarna som sitter utmed dörrkarmen.
  • Till sist bör du även passa på att smörja gångjärnen så glider balkongdörren upp utan gnissel.

Observera att om inte gångjärnen är försedda med ett smörjhål, eller spår, så ska de inte smörjas.