Frysen

Det är dags att frosta av frysen då den börjar bli full av is, särskilt om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren.
Isen har bildats av den fukt som alltid finns i lägenheten och som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Ställ därför aldrig in varm mat i frysen då blir ångan till is.

Tänk på att det är smart att frosta av frysen en kall vinterdag då du kan förvara matvarorna utomhus under tiden. Är det varmt ute kan du istället stoppa maten i sopsäckar och vira ett tjockt täcke runt som håller kvar kylan.

Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön. Samtidigt kan du passa på att rensa ut matvaror som kanske legat för länge.Så här gör du när du frostar av frysen:

När du plockat ut matvarorna börjar du med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar för att samla upp smältvattnet som droppar ner.

  • Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet för att samla upp vattnet.
  • Om det är mycket is i frysen kan du ställa i in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna för att skynda på issmältningen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade.
  • När isen har smält är det dags att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådorna och de löstagbara hyllorna.
  • Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.